Suomen pyövelilaitos on työllistänyt Mikko Moilasta pitkään Suomen pyövelilaitos on työllistänyt Mikko Moilasta pitkään, mutta ensi vuonna hän aikoo lyödä viimeisen pisteen karmaisevalle tutkimusaiheelleen.

Pyövelitutkijan tavoitteena teos kuolemanrangaistuksista

Jari Riekki

Muhoslaisen pitkän linjan sukututkijan ja kylähistorioitsijan Mikko Moilasen kirjoittama Suomen Pyövelit -teos on myynyt tietokirjaksi kohtalaisen hyvin.

Tämän vuoden alussa ilmestyneestä teoksesta otettiin 1 400 kappaleen ensipainos, joka on myynyt sen verran hyvin, että kustantaja Docendo Oy on ottanut teoksesta toisenkin painoksen.

Pyövelihistoria on myös herättänyt paljon huomiota mediassa. Ylen ja maakuntalehtien lisäksi muun muassa Apu ja 7päivää -lehti kävivät haastattelemassa Moilasta.

Juttujen kuvituksessa Moilanen on esiintynyt komean mestauskirveen replikan kanssa, jonka on tehnyt Metlan Muhoksen yksikössä laitosmiehenä työskennellyt Osmo Murtovaara.

Menestyksen kannustamana Moilanen on työstämässä uutta teosta, joka laajemmin käsittelee kuolemanrangaistuksen historiaa Suomessa.

Moilasen tarkoituksena on myös saattaa keräämäänsä aineistoa nettitietokantaan muiden tutkijoiden hyödynnettäväksi. Jonkinlainen ”pyöveliportaali” helpottaisi muiden tutkijoiden työtä.

Pyöveleiden ja kuolemanrangaistusten historiaa on Suomessa tutkittu toistaiseksi melko vähän, joten Moilanen on saanut kulkea melko käymätöntä korpimaata tutkimuksen saralla.

– Onneksi Kansallisarkisto jatkuvalla syötöllä digitoi vanhoja asiakirjoja netissä luettavaksi. Vielä 20 vuotta sitten olisi pitänyt paljon työläämmin kiertää maakunta-arkistoja ympäri Suomen.

Vaikka Suomen Pyövelit on laaja ja kattava selvitys maamme pyövelilaitoksen historiasta, ei se kuitenkaan kata pohjoisinta osaa maastamme, joka Ruotsin vallan aikaan kuului Västerbottenin lääniin.

Sen aikaiset asiakirjat ovat talletettuina Ruotsissa Uumajassa sijaitseviin arkistoihin.

Lue lisää Tervareitistä 28.11.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset