Sähköinen ylioppilaskoe etenee kolmella aineella tänä keväänä

Jari Riekki

Abiturienteilla on parhaillaan meneillään kiivain kirjoitusurakka tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa.

Helmikuun puolivälissä pidettiin kielten kuullunymmärtämiskokeet ja äidinkielen (suomi tai ruotsi) tekstitaidon koe.

Kirjoitukset jatkuivat viime viikon maanantaina äidinkielen esseekokeella sekä suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeella.

Keskiviikkona kirjoitettiin ensimmäinen reaalikoe, jossa aineina olivat psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia.

Perjantaina oli vuorossa pitkän kielen, eli yleensä alakoulussa alkaneen englannin kirjallinen koe.

Huomenna matikan kimppuun

Tämän viikon maanantaina kirjoitusvuorossa on toinen kotimainen kieli pitkän ja keskipitkän oppimäärän osalta. Useimmille tämä tarkoittaa ruotsin koetta.

Keskiviikkona lasketaan matematiikan pitkän ja lyhyen oppimäärän koe.

Perjantaina on vuorossa toinen reaalikoe, jossa kirjoitetaan uskontoa, elämänkatsomustietoa, yhteiskuntaoppia, kemiaa, maantiedettä ja terveystietoa.

Ensi viikon maanantaina kirjoitetaan vieraista kielistä lyhyt oppimäärä ja keskiviikkona yo-kokeet päättyvät saamen kielen kirjallisella kokeella.

Kolmessa vuodessa digikokeisiin

Siinä missä abiturientit perinteisesti ovat antaneet vastauksensa kynällä ruutupaperille, tapahtuu vastausten antaminen yhä enemmän hiirellä ja näppäimistöllä.

Ylioppilaskirjoituksetkin ovat pikkuhiljaa muuttumassa sähköiseen muotoon. Sähköistyminen alkoi viime syksyn yo-kirjoituksissa, joissa saksan, filosofian ja maantieteen kokeet järjestettiin sähköisenä.

Tämän kevään kirjoituksissa sähköiseen eli digitaaliseen kokeeseen siirrytään reaalikokeissa psykologia ja yhteiskuntaopin osalta sekä pitkässä vieraassa kielessä ranskan osalta.

Kokonaan sähköiseen ylioppilaskokeeseen siirtyminen kestää kolme vuotta, sillä viimeisenä digitaalisuuteen siirrytään matematiikan osalta keväällä 2019.

Lue tarkemmin tiistain 20.3.2017 Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset