Riistakamerakuvassa näkyy kaksi nuorta sutta juosta jolkottelemassa mökin pihapiirissä. Kuva: Anu Kalliosalo. Riistakamerakuvassa näkyy kaksi nuorta sutta juosta jolkottelemassa mökin pihapiirissä. Kuva: Anu Kalliosalo.

Sudet kuvaan pihapiirissä Muhoksella

Elina Jyrinki

Kylmälänkylässä sijaitsevan kesämökin pihapiirissä oleva riistakamera tallensi viime tiistain ja keskiviikon välisenä yönä erikoisen näyn kuviinsa.

– Oli reaktioni melkoinen, kun katsoin kameran lähettämiä kuvia ja puolen yön aikaan kuvassa näkyi kaksi sutta juoksemassa pihallamme, Anu Kalliosalo kertoo.

– Olemme kyllä olleet tietoisia, että lähialueella kulkee susia, mutta en olisi uskonut, että ne tulevat aivan pihaan asti.

Talolla ei ollut tuona päivänä ketään aikaan viettämässä, joten piha oli hiljainen.

Kuvan nähnyt petoyhdyshenkilö Ari-Pekka Sarkkinen asuu itse reilun parin sadan metrin etäisyydellä susien pihavisiittipaikasta.

– Olemuksen perusteella arvelisin, että sudet ovat viime vuoden pentuja, mutta kuvasta ei saa oikein kunnolla selvyyttä. Nuoria yksilöitä joka tapauksessa.

Sarkkinen tietää aika tarkkaan Kylmälänkylän susilauman liikkumiset.

– Talven jälkihavaintojen perusteella seitsemän yksilöä on ollut suurin lauma, joka meidän lähipellon reunalla on kulkenut.

– Kotieläimethän tässä ovat suurimmassa vaarassa. Eläimiä kannattaa tarkkailla ja jos tekee havaintoja susista, ilmoittaa niistä meille petoyhdyshenkilöille, Sarkkinen neuvoo.

Riistapäällikkö Harri Hepo-oja Suomen riistakeskuksesta on myös nähnyt kuvan susista; hän arvelee, että ne ovat osuneet kameraan ohijuoksumatkalla hiljaisessa yössä.

– Susien liikkumista pitää tarkkailla Kylmälänkylässä ja jos tällaisia pihavierailuja alkaa tulla tietoon alvariinsa, niin sen voidaan todeta olevan epänormaalia käyttäytymistä.

Hepo-ojan mukaan poronhoitoalueen eteläisellä puolella on tilastojen mukaan seitsemän susilaumaa, joista yksi on Muhos-Utajärvi seudun lauma.

– Luken (Luonnonvarakeskuksen) kanta-arviossa taisi viime keväänä olla, että laumassa olisi neljä sutta, mutta jos ne ovat saaneet pentuja keväällä, niin on niitä enemmän.

Hepo-ojan mukaan yksittäinen pihavisiitti ei anna aihetta huoleen. Jos sudet tulevat jatkossa pihapiireihin, niitä on lupa hätyytellä pois jos tilanne on akuutti. Muutoin suden hätistelyynkin pitää hakea erillinen lupa.

Kylmälänkylän susien vuoksi on koettu koira- ja lammasmenetyksiä menneinä vuosina. Ari-Pekka Sarkkinen tietää, että vastikään tänä kesänä sattui sellainenkin tapaus, että aamuvarhain metsätiellä sudet lähtivät koiran perään.

– Koira oli omistajansa kanssa aamulenkillä, kun sudet huomasivat sen tiellä. Sudet kääntyivät pois päin ihmisestä vasta noin 30–40 metrin etäisyydeltä, kun koira ehti juosta turvaan ihmisensä luokse.

Kyseessä lienee ollut sama susilauma, joka pihapiirissäkin kävi pyörähtämässä.

Anu Kalliosalo pohtii, tulevatko sudet koko ajan vain rohkeammiksi ihmispelon suhteen.

– Kyllä se hirvittää, kun oma nuorimmaiseni on vasta vuoden ikäinen ja leikkii mökkipihassa. Joudumme jatkuvasti muistuttamaan lapsia, ettei pihasta saa yksin lähteä edes saunamökille, vaan mukana pitää olla aikuinen. Koiriakaan ei voi päästää pihaan yksinään hetkeksikään.

Vaikka sanotaan, ettei sudesta ole vaaraa ihmisille, niin pelko on läsnä.

– Olen sitä mieltä, että susi kuuluu luontoon, mutta ei näin lähelle ihmistä, Kalliosalo kiteyttää.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset