Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on laskenut rajusti valmiustilan ohjeistuksen johdosta. Arkistokuva Muhokselta Koivulehdon päiväkodilta. Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on laskenut rajusti valmiustilan ohjeistuksen johdosta. Arkistokuva Muhokselta Koivulehdon päiväkodilta.

Suurin osa päiväkotilapsista kotihoidossa – Muhos hyvittää varhaiskasvatusmaksut valmiuslain ajalta

Jari Riekki

Varhaiskasvatuksen osalta maamme hallitus on linjannut, että päiväkodit pidetään auki, mutta toivottavaa olisi, että lapsia mahdollisuuksien mukaan hoidettaisiin kotona.

Muhoksella kunnan hyvinvointilautakunta reagoi tilanteeseen tekemällä päätöksen, että varhaiskasvatuksen maksut hyvitetään niissä tapauksissa, joissa lapsi otetaan kotihoitoon.

Mikäli valmiuslain voimassaolo jatkuu-.4. jälkeen, niin päätös on siltä osin voimassa.

Utajärvellä ja Vaalassa varhaiskasvatus on nykyisin maksutonta, eli tarvetta vastaavaan päätökseen ei niissä kunnissa ole.

Utajärven varhaiskasvatuksen esimies Sanna Valkonen kertoo, että Keisarintien päiväkodissa oli torstaina 19.3. todella väljää normaalitilaan verrattuna, jolloin yhden päivän aikana päiväkodissa käy 80-90 lasta.

– Meillä on nyt vain 20 lasta hoidossa. Henkilökunta on kuitenkin lähes kaikki töissä muutamaa työntekijää lukuun ottamatta. Teemme toiminnan arviointia, siivousta ja muita rästitöitä, Valkonen kertoo.

Valkonen arvioi, että Utajärvellä ilmeisesti on valveutuneita huoltajia, jotka hyvin kattavasti noudattavat hallituksen toivetta. Toki tilanne saattaa tulevina viikkoina muuttua ja päiväkotiin tulevien lasten määrä kasvaakin.

Muhoksella ovat kaikki kunnan ja yksityiset varhaiskasvatusyksiköt toiminnassa. Varhaiskasvatuksessa kulkevista lapsista noin puolet oli torstaina kotonaan.

– Päiväkodeissa ei tehdä vierailuja muualle eikä vieraita oteta vastaan, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Anne Järvenpää.

Järvenpää korostaa, että vaikka suositus on hoitaa lapsia kotona, on vanhemmilla silti tämänhetkisten tietojen pohjalta oikeus tuoda lapsensa päiväkotiin.

Vaalassa päiväkodissa oli torstaina hoidossa 31 lasta normaalin 70 sijaan. Kunnanjohtaja Miira Raiskilan mukaan ryhmäperhepäivähoidossa läsnä on vielä suurempi osuus, kahdeksan lasta kahdestatoista.

– Iso osa lasten poissaoloista johtuu hallituksen suosituksesta, mutta mukana on myös muita poissaoloja, Raiskila kertoo.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset