Tervahiihdon aikaan on Oulujokivarressa liikenteenohjausta niillä paikoin Tervahiihdon aikaan on Oulujokivarressa liikenteenohjausta niillä paikoin, joissa Tervareitistö ylittää maanteitä. Arkistokuvaa Ylikiimingintieltä vuoden takaa.

Tervahiihdossa ylityspaikoilla alennetut nopeudet

Jari Riekki

Tämän viikon lauantaina riittää suksisäpinää Utajärven ja Oulun välillä, kun Oulujokilaakson Tervareitistöllä hiihdetään 130. Oulun Tervahiihto.

Tervareitistöllä muissa merkeissä liikkuvien kuntoilijoiden on hyvä huomioida, että noin 1 000-1 500 Tervahiihtoon osallistujaa kansoittaa Tervareitistöä lauantaina aamukahdeksasta pitkälle iltapäivään.

Tervahiihtoon ilmoittautuneita oli keskiviikkoiltaan mennessä tiedossa 1030 hiihtäjän verran.

Aamulla eka startti

Tervahiihdon turvallisuuspäällikkö ja varapuheenjohtaja Raimo Sevón korostaa, että he eivät tapahtuman järjestäjinä voi kieltää myös muita kuntohiihtäjiä liikkumasta samaan aikaan ladulla, mutta toivomus on, että lauantaina annetaan tilaa Tervahiihtäjille.

– Ladulla kannattaa varoa etenkin kärkipäässä hiihtäviä kilpasarjalaisia, he hiihtävät kovaa vauhtia, Sevón ohjeistaa.

Kahdeksalta tapahtuvat perinteisen tyylin lähdöt Utajärveltä (86 km) ja Muhoksen Korkalanvaarasta (49 km). Kello 10 lähtevät matkaan vapaan tyylin hiihtäjät Utajärveltä ja Korkalanvaarasta.

Myös Oulun Sankivaarassa on yksi lähtöpaikoista, josta lähdetään lyhyimmälle 15 kilometrin matkalle perinteisellä kello 9.15 ja vapaalla kello 13.30.

Kaikkien matkojen maali sijaitsee Oulun Hiukkavaarassa, joka on Oulun kaupungin monitoimitalo osoitteessa Tahtimarssi 3, Oulu.

Tapahtuman niin sanottu cut off, jolloin vielä taivalta tekevät otetaan syrjään ladulta, tapahtuu Sankivaarassa kello 16.50.

Ladun varrelle kannustusta

Tervahiihtäjiä on mahdollista kannustaa lähtöpaikoilla ja missä tahansa ladun varrella. Ehkä helpoimpia seuraamispaikkoja ovat huoltopisteet, joita on matkan varrella kaikkiaan yhdeksän: Saviniemessä, Pällissä, Leppiniemessä, Korkalanvaarassa, Ylikiimingintien ylityskohdassa, Karttiontiellä, Pilpajärvellä, Sankivaarassa ja Sanginjoen tiellä.

Hyviä seuraamispaikkoja ovat muun muassa Oulujoen voimalaitosten ylityskohdat patosilloilla Pällin ja Montan voimalaitoksilla, joilla hiihtäjät liikkuvat lumetetuilla jalkakäytävillä. Autolla liikkuvien kannattaa huomioida, että huoltopisteillä saattaa olla rajallisesti paikoitusmahdollisuuksia.

Teiden ylityspaikoilla on liikenteenohjaus, joka tarvittaessa pysäyttää autoja hiihtäjien ylittäessä maanteitä.

– Nopeusrajoitus on laskettu 50 kilometriin tunnissa ja ylityspaikkojen läheisyyteen on laitettu pysäköintikieltomerkkejä, Sevón kertoo.

Tapahtuman pääjärjestelyistä vastaa Oulun Hiihtoseura yhteistyössä Laitasaaren Vedon ja Utajärven Urheilijoiden sekä Muhoksen ja Utajärven kuntien kanssa.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset