Muhoksella infektiovastaanotto löytyy entiseltä fysioterapian ovelta. Esko Haapamäki Muhoksella infektiovastaanotto löytyy entiseltä fysioterapian ovelta. Esko Haapamäki, Sirkka Juka ja Anninna Kammonen ovat varustautuneet suojavälineillä kuten asiaan kuuluu.

Terveyskeskuksiin tehtiin erilliset koronavastaanotot

Marianne Ollikainen

– Olemme jakaneet terveyskeskuksen ammattikielellä ilmaisten puhtaaseen ja likaiseen puoleen, ja Muhoksella infektiopotilaat kulkevat nyt tästä entisestä fysioterapian ovesta, esittelee johtava lääkäri Esko Haapamäki.

Terveyskeskuksen pääovea sen sijaan käyttävät edelleen tavanomaiset terveyskeskuksen asiakkaat.

Flunssaa potevien potilaiden toivotaan ensin soittavan terveyskeskukseen. Infektiovastaanotolle lähdetään vasta puhelinkeskustelun jälkeen.

– Tähän mennessä meillä on käynyt vain muutamia covid-19 -viruksesta epäiltyä potilasta, mutta kaikki otetut näytteet ovat olleet negatiivisia. Vastahan tässä ollaan kuin lähtökuopissa, kuvailee vielä odottavaa tunnelmaa hoitaja Sirkka Juka.

Koronatestin tulos saadaan noin kuudessa tunnissa.

Infektiovastaanotolle tultaessa heti ovella potilasta on ohjaamassa hoitaja. Hänelle opastetaan päälle suojavälineet, lähinnä kasvomaski ja käsineet, jonka jälkeen potilas siirtyy erilliseen odotustilaan. Sieltä on lyhyt käynti lääkärin hoitotilaan ja hoitajan testitilaan.

– Olemme varautuneet ottamaan vastaan myös paareilla kuljetettavia potilaita. Lisäksi terveyskeskuksen vuodeosastolta on tyhjennetty kuusi vuodepaikkaa mahdollisten koronapotilaiden käyttöön. Meillä ei ole täällä hengityskoneita, mutta muuten voimme hoitaa sairaalahoitoa vaativia potilaita.

Muhoksella on varauduttu myös siihen, että sairaalan noin 6-7 vuodepaikkaa koronapotilaille vaatii myös 10 hoitajan työpanoksen.

Koronapotilaan erottaminen tavanomaisesta A- ja B-influenssasta ei ole kovin helppoa. Haapamäki ohjeistaa seuraamaan kuumetta.

– Jos korkea kuume kestää esimerkiksi viisi päivää, on hakeuduttava hoitoon. Jo aikaisemminkin, jos olo käy huonoksi.

Kuumelääkkeiden paremmuudesta toiseen verrattuna on jonkin verran keskusteltu julkisuudessa. Haapamäen mielestä parasetamoli on ykköskuumelääke, mutta mikään ei estä käyttämässä myös ibuprofeenia.

Vaalan terveysasemalle on perustettu erillinen infektiovastaanotto kaikille hengitystieinfektio-oireista kärsiville asiakkaille. Infektiovastaanotolla on omaa sisäänkäyntiä terveyskeskussairaalan ovesta.

Ensimmäinen yhteydenotto vastaanotolle tulee Vaalassakin tehdä puhelimitse. Ajanvaraukset tehdään normaalisti ajanvarausnumeron 08 5875 6800 tai Omahoidon kautta.

Utajärvellä terveysaseman puhelinnumero 08 5875 6700 palvelee virka-aikana ja muina aikoina yhteys otetaan yhteispäivystyksen neuvontaa.

Pääsiäisen aikaan terveyskeskukset ovat todennäköisesti kiinni, mikäli koronatartunnoissa ei tapahdu suurta muutosta. Iltaisin ja viikonloppuisin potilaat ottavat yhteyttä Oulun seudun yhteispäivystykseen OYS:iin soittamalla numeroon 08 315 2655.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset