Leppiniementien varressa Muhoksella sijaitseva Toivolakodin entinen kasvihuone ei kestänyt lumitaakan alla. Leppiniementien varressa Muhoksella sijaitseva Toivolakodin entinen kasvihuone ei kestänyt lumitaakan alla.

Toivolakodin kasvihuone sortui lumitaakan alla

Jari Riekki

Suomen Ympäristökeskus suosittelee, että isojen hallien omistajat varmistavat kattojen kestävyyden runsaan lumentulon takia ja tarvittaessa pudottavat lumet katoilta.

Viime viikkojen runsas lumentulo on kasvattanut varsinkin suurten hallien pitkien jännevälien kattojen lumikuormaa.

Oulujokivarressa lumikuorma on kasvanut suurimmalta osalta aluetta 40-80 kiloon neliömetriä kohden. Vaalassa varsinkin Oulujärven alueella lumikuormaa on jo kertynyt arviolta 80-130 kg/m2.

Hyvä esimerkki lumitaakan voimasta nähtiin alkuviikosta Muhoksella, jossa Leppiniementien varrella sijaitseva Toivolakodin entinen kasvihuone romahti kasaan ilmeisesti lumitaakan alla.

Kasvihuone on ollut pois alkuperäisestä käytöstä lähemmäs kymmenen vuoden ajan.

Ympäristökeskuksen mukaan tällä hetkellä puolen metrin kerros lunta katolla painaa vajaat 100 kg/m2 ja metri noin 160–200 kg/m2. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa isojen hallien katoilta.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa ihmisille ja eläimille.

Lue lisää perjantain 8.2.2019 Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset