Vaalalainen Eila Hallamaa johtaa Pohjois-Pohjanmaan marttapiiriä. Vaalalainen Eila Hallamaa johtaa Pohjois-Pohjanmaan marttapiiriä.

Torstaina maailman suurin marttailta

Marianne Ollikainen

Martat julivat järjestön 120-vuotista taivalta torstaina 31.1. järjestämällä maailman suurimman marttaillan samaan aikaan kautta maan.

Juhlaillan ohjelmassa on paljon samaa, mutta myös paljon paikallista. Osa paikallisyhdistyksistä tekee yhteistyötä ja järjestää yhteisen juhlaillan, osa toivoo avoimeen juhlailtaan uusia mahdollisia jäseniä.

Pohjois-Pohjanmaan marttapiirin puheenjohtaja, vaalalainen Eila Hallamaa kertoo, että piirin yhdistyksissä toimii 2000 marttaa ja koko maassa jäseniä on noin 45 000.

Eila Hallamaan on pitkän linja marttavaikuttaja, sillä hänellä on tällä erää menossa kuudes vuosi piirin puheenjohtajana. Marttoihin hän liittyi 80-luvun alussa. Piirihallitukseen hän kuului vuodesta 1998 asti, mutta oli välillä neljä vuotta pois ja palasi sitten uudestaan piiritason tehtäviin ja puheenjohtajaksi.

– Meillä on menossa sellainen hyvä, rauhallisen tekemisen aika ja tämä työ tuntuu edelleen mielekkäältä, selittää Hallamaa pitkää uraa piirityössä.

Joka vuosi Marttaliitto ottaa teemakseen jotain ajankohtaista.

– Meillä on tehty villasukkia useille eri ryhmille, mutta nyt teemme jokaiselle ensisynnyttäjälle villasukat. Täällä meidän maakunnassa sukat jaetaan äideille OYS:n synnytysosaston kautta, kertoo Hallamaa.

Toinen teema tänä vuonna liittyy ruokaa ja on kananmuna.

– Kananmuna oli ennen hyvä tulonlähde. Emännillä ei juurikaan ollut tuloja, mutta kasvattamalla kanoja ja myymällä niiden munia, kilahti aina jokin kolikko perheen talouskassaan.

– Me emme kasvata kanoja, vaan keskitymme enemmän siihen, miten arvokas ruoka-aine kananmuna on.

Varsinaista juhlaviikkoa vietetään syyskuun 8. päivästä lähtien.

– Helsingissä järjestetään sen viikon lopuksi 14.9. Marttatori Senaatintorilla, jossa on tarkoitus esitellä työtämme ja kuinka paljon meitä on. Suunnittelemme sinne piirin yhteistä matkaa, kertoo Hallamaa.

Useita yhdistyksiä Oulujokilaaksossa

Vaalassa on kolme marttayhdistystä, joista Vaalan martoilla ja Säräisnimen martoilla on enemmän toimintaa, mutta Pelson martatkin ovat vielä jäsenrekisterissä.

Säräisniemen ja Vaalan martat järjestävät yhdessä yleisölle avoimen marttaillan Vaalan kunnantalolla torstaina 31.1. klo 18-20. Ohjelmassa on muun muassa onnittelumalja, kakkukahvit, Sinivalkoisten sisarten laulua, Laura Pääskylän ja Maija-Liisa Tossavaisen esittämää lausuntaa ja Teija-Anneli Jokipiin puhe ”Feminiininen ja maskuliininen voima yhteiskunnassa”.

Utajärven martat juhlivat marttailtaa yhdessä vaalalaisten kanssa Vaalan kunnantalolla.

Muhoksella on peräti viisi marttayhdistystä, kun Päivärinteellä, Laitasaaressa ja Ylikylällä on omat yhdistykset ja keskustassa kaksi yhdistystä.

Päivärinteen martat järjestävät juhlapäivän marttaillan kunnantalolla Kumma-yhteistötyötilassa alkaen klo 17. Tilaisuus on yleisölle avoin.

Laitasaaren martat juhlivat iltaa yhdessä oululaisten yhdistysten kanssa.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset