Tuoksut satuttavat

Suomessa noin joka kolmas ihminen kärsii jonkinasteisesta tuoksujen yliherkkyydestä ja pahimmillaan herkkyys johtaa siihen ettei herkkä ihminen pysty liikkumaan julkisissa paikoissa ollenkaan.

Maassamme on alettu asiasta aktiivisesti valistamaan kansalaisia ja toivomaan sekä jopa vaatimaan monessa paikassa ihmisten tuoksuttomutta kuten oppilaitokset, sairaalat ja monet muut julkiset paikat.

Vaimoni kävi tällä viikolla kuntosalilla palaten kotiin todella ikävän migreenin kanssa, joka johtui siitä, kun kuntosalilla ihmisten vaatteet kostuessaan hiestä alkavat haisemaan pesuaineille ja huuhteluaineille joita löytyy nykyään kaupoista erittäin korkealaatuisina tuotteina myös tuoksuttomina.

Kauneudenhoito kosmetiikka on sitten jo ihan oma maailmansa joka satuttaa ja kartuttaa ihmisiä ympäriltä.

Tuoksuyliherkät joutuvat monesti karttelemaan ja välttelemään sosiaalisia tilanteita, kun eivät voi olla ihmisten lähellä heidän käyttämien tuoksujen vuoksi. Monet ihmiset ovat kertoneet lähes hengenvaarallisista tilanteista elämässään toisten tuoksujen hengittämisen takia.

Minä itse tuoksuyliherkkien puolesta valistuneena läheisenä osaltani toivoisin, että me kykenisimme ajattelemaan omilla toimillamme heitä jotka eivät aina saa ääntänsä kuuluviin ja kuuluvat siihen vähemistöön keiden etu ei tässä maassa saa riittävästi huomiota. Me voimme omilla henkilökohtaisilla valinnoillamme olla päättämässä monen herkän elämää parantaen ja tehden siitä huomattavasti siedettävämmän.

Mikäli tuoksuja tahdotaan käyttää, niin suosittelen kaikkia tuoksuista tykkääviä tutustumaan puhtaisiin eterisiin öljyihin. Jopa pahasti hajusteyliherkkät ihmiset pystyvät näitä luonnon kasveista peräisin olevia tuoksuja käyttämään ja kuulemani, ei omaa kokemusta, mukaan vaikuttavat vielä vahvasti mentaaliseen ja fyysiseen terveyteen positiivisesti!

Kuten myös aiemmin viittasin, niin kodin kemikaaliarsenaaliin on olemassa tuoksuttomat korkealaatuiset tuotteet saatavilla ja edes hintaero ei estä ketään niitä käyttämästä. Mitä tulee ilmastonmuutokseen ja luontoon, niin uskoakseni luonto myös osaltaan kiittää mitä vähemmän sitä kuormitetaan turhanpäiväisillä ja tarpeettomilla kemikaaleilla.

Kouvola on ollut tuoksuton kunta jo vuodesta 2015 lähtien se on rohkea veto ja valinta. Toivottavasti muutkin kunnat voisivat ottaa mallia ja julistautua tuoksuttomiksi. Oulun kaupunginteatterille myös kiitosta kun järjestää tuoksuttomia teatterinäytöksiä. Nämä ovat arvokkaita arvovalintoja.

Janne Jääskeläinen

Utajärvi

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Vapaa sana