Kuiva kesä näkyi myös satokierron pituudessa Kuiva kesä näkyi myös satokierron pituudessa, joka lyheni keskivertokesään verrattuna noin kuukaudella.

Turveurakoitsijoilla takana työntäyteinen kesä

Sauli Kallio

Kuiva ja lämmin kesä on pitänyt turveurakoitsijat kiireisinä läpi kesän. Vaikka alkukesän kovat tuulet pitivät koneet varikolla, nousi turvetta kesän mittaan aumoihin monin paikoin reilusti yli tuotantotavoitteiden.

– Tämä on ollut turvemiehille kova ja työntäyteinen kesä. Kevät oli tuulinen ja päivät kuluivat tuulten tyyntymistä odotellessa, mutta juhannuksen jälkeen tuulet vihdoin helpottivat ja pääsimme toden teolla töihin, Turveruukin hallinnoimalla Latvasuolla pääurakoitsijana toimiva MJ Isoaho Oy:n yrittäjä Matti Isoaho kertoo.

Viime vuosina soita piinanneista sateista ei tänä kesänä ole ollut tietoakaan. Isoaho toteaakin, että pikkaisen enemmänkin olisi saanut sataa.

– Näin kuivina ja tuulisina kesinä tulipalon vaara on suuri. Meillä ei onneksi ole ollut kesän kuluessa kuin yksi pieni kytö, jonka saimme heti tuoreeltaan sammutettua.

Utajärven ja Vaalan kuntien rajalla sijaitsevasta Latvasuosta on turvetuotannossa hieman yli 90 hehtaaria. Isoaho nostaa ainoastaan jyrsinpolttoturvetta ja tänä kesänä työt käynnistyivät toukokuun 10. päivä.

Lue lisää tiistain 14.8. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset