Körökyyti Oy:n säiliöauto pumppasi viime perjantaina Muhoksen uimahallin kellariin nilsiäläistä karkeaa ja hienoa kvartsihiekkaa 14 tonnia. Körökyyti Oy:n säiliöauto pumppasi viime perjantaina Muhoksen uimahallin kellariin nilsiäläistä karkeaa ja hienoa kvartsihiekkaa 14 tonnia.

Uimahalliin 14 tonnia hiekkaa

Jari Riekki

Muhoksen uimahallissa vietettiin tänä vuonna poikkeuksellista kesää, sillä altaisiin pääsi myös kesäkuukausina, jolloin uimahalli on ollut normaalisti suljettuna.

Koronakeväänä uimahallit olivat koko maassa suljettuina. Rajoitusten hellittäessä Muhoksen uimahalli päästiin avaamaan kesäkuun alussa. Uimahallissa riitti kävijöitä aika mukavasti tilanne huomioon ottaen.

Aurinkoisena päivänä saattoi olla altaissa vain neljäkymmentä uimaria, kun taas sadesää toi halliin parhaimmillaan yli sata kävijää.

Uimahallin peruskävijämäärä on aiemmin tilastojen valossa ollut noin 200-250 välillä.

Kesällä uimahalli oli toki auki vain yhden seitsentuntisen työvuoron ajan, kun normaalisti halli on auki 13 tuntia vuorokaudessa.

Poikkeusolosuhteet ovat elokuun aikana uimareiden kannalta harmillisesti jatkuneet, sillä 10.8. lähtien on halli ollut jälleen suljettuna, ei tosin koronan, vaan korjaus- ja huoltotoimenpiteiden vuoksi.

Uimahallin kellarikerroksessa sijaitsevaan vedenkiertojärjestelmään vaihdettiin virtausta tehostamaan uudet virtauspumput ja asennettiin virtausmittari, joilla voidaan entistä tehokkaammin tarkkailla virtauksia.

Keskiverto uimahallin käyttäjälle on saattanut muodostua käsitys, että uimaveden laatua kontrolloidaan lähinnä lisäämällä klooria veteen.

Käytäntö on kuitenkin paljon monimutkaisempi, sillä altaiden vesi kiertää isoissa säiliöissä olevan suodatushiekan ja -hiilen läpi ja lisäksi veden puhtauteen vaikutetaan UV-valokäsittelyllä.

– UV-valo ei tapa, mutta se ”kuohitsee” bakteerit, niin etteivät ne pääse lisääntymään, kertoo Muhoksen kunnan ammattimies Ari Tervola.

Viime viikolla parkkeerasi uimahallin etupihalle siilinjärveläisen Körökyyti Oy:n säiliöauto, jonka sisuksista pumppasi yrittäjä Pekka Nissinen vajaat 14 tonnia kvartsihiekkaa uimahallin kellarissa sijaitsevien suodatussäiliöiden sisuksiin.

Ensin pumpattiin säiliöiden pohjalle 20 senttiä karkeaa hiekkaa, sitten 70 senttiä hienompaa hiekkaa ja päälle 25 senttiä hiiltä, joka toimitettiin paikalle pikkusäkeissä.

Normaalikäytössä uimahallin ollessa avoinna vesi kiertää järjestelmässä yhteen suuntaan suodattuen hiekkaan ja hiileen. Ison altaan vesi vaihtuu kolmessa tunnissa.

Kerran viikossa tehdään järjestelmän huuhtelu, jolloin veden virtaussuunta käännetään päinvastaiseksi ja suodatuskerroksiin viikon aikana kertynyt kuona-aines lähtee liikkeelle ja ohjataan kunnan viemäriverkostoon.

Huolto-operaatiota perjantaina valvomassa ollut Muhoksen kunnan huoltomestari Jaakko Männikkö kertoo, että uimahallin suodatushiekka vaihdetaan yleensä kymmenen vuoden välein.

– Vaihtoehtona on yrittää pestä säiliöissä oleva hiekka, mutta kun bakteeripesäkearvot olivat nousussa, oli parempi vaihtaa hiekat, hän toteaa.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset