Valokuidulle on kovasti kysyntää myös Oulujokivarren kunnissa. Kaikki kiinteistönomistajat eivät ole vielä kokeneet tarpeelliseksi ottaa valokuituliittymää käyttöönsä Valokuidulle on kovasti kysyntää myös Oulujokivarren kunnissa. Kaikki kiinteistönomistajat eivät ole vielä kokeneet tarpeelliseksi ottaa valokuituliittymää käyttöönsä, vaikka tontille olisi piuha jo vedettykin. Arkistokuva.

Utakuidulla voitollinen tilinpäätös

Jari Riekki

Tänään torstaina pidetään Utajärvellä Roomari-salissa Osuuskunta Utakuidun sääntömääräinen vuosikokous kello 18 alkaen. Utakuitu rakentaa ja ylläpitää Utajärvellä valokuituista laajakaistaverkkoa.

Vuosikokouksessa asialistalla on tavanomaisia asioita, kuten viime vuoden tilinpäätöksen hyväksyminen, vastuuvapauksien myöntäminen ja uuden hallituksen valitseminen.

Osuuskunnan jäseniä toivotaan paikalle kokoukseen sankoin joukoin.

Utakuiden hallituksen puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Pentti Tuovinen kertoo, että hänen tavoitteenaan on luopua puheenjohtajan paikasta.

Tuovinen toimii tällä hetkellä puheenjohtajana myös Utajärven kunnanhallituksessa ja elinkeinovaliokunnassa.

Monen merkittävän luottamustehtävän mies on huomannut ongelmalliseksi, että hän joutuu varsinkin kunnanhallituksen puheenjohtajana usein jääväämään itsensä asioissa, jotka jollain tapaa liippaavat läheltä Utakuidun toimintaa.

– Kunnan kiinteistöjä olisi hyvä saada liitettyä Utakuituun. Voisin luultavasti edistää kunnan luottamuselimissä tätä asiaa paremmin jos jääviysongelmaa ei olisi, Tuovinen perustelee.

Utakuidun liikevaihto kasvoi tilinpäätöksen mukaan lähes viidellä tuhannella eurolla 253 958 euroon. Osuuskunnassa on välillä tuskailtu, että osa kuidun rakennusvaiheessa tontilleen vedättäneistä ei ole vielä ottanut valokuituista liittymää käyttöönsä. Sadan megabitin yhteydestä peritään kuukaudessa 50 euron maksua.

– Utakuituun oli viime vuoden loppuun liittynyt 875 jäsentä, joista 430 oli ottanut valokuidun käyttöönsä, kertoo osuuskunnan toimitusjohtaja Mari Mikkonen.

Mikkonen laskee, että jos noin pari sataa jäsentä aktivoituisi ottamaan valokuidun käyttöönsä, voitaisiin jopa harkita kuukausimaksun pienentämistä.

Liiketoiminnan kuluissa tapahtui laskua muun muassa materiaaleissa ja palveluissa, henkilöstökuluissa ja muissa kuluissa, niin että liikevoitoksi muodostui 56 089 euroa, kun luku vuotta aiemmin oli 22 815 euroa.

Koska Utakuidulla on vielä runsaasti rakennusaikaista velkaa, vetävät 52 863 euron korko- ja rahoituskulut viime vuoden tilinpäätöksen miltei tappion puolelle. Korko- ja rahoituskulut kuitenkin pienenivät vuoden takaisesta noin 15 000 euron verran.

Tilikauden voitoksi viime vuodelle merkitään 3225,80 euroa. Vuoden 2017 tilinpäätöksessä Utakuitu teki tappiota 45 039,95 euron verran.

Utakuidulla oli viime vuoden lopulla vierasta pääomaa yhteensä 2 322 768 euroa, josta Utajärven kunnan osuus on noin 1 872 000 euroa.

Vieraan pääoman määrä pieneni viime vuoden aikana yhteensä noin 115 000 eurolla, josta kunnalta saadun lainan lyhennyksen osuus oli 80 000 euron verran.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset