UPO soittaa edelleen myös klassista puhallinmusiikkia UPO soittaa edelleen myös klassista puhallinmusiikkia, mutta tekee myös viihdekonsertteja. Kuva joulukonsertista Utajärveltä.

Uusi puhallinorkesteri jatkaa perinteitä

Marianne Ollikainen

Oulujokivarressa pitkään toiminut Utajärven puhallinorkestari on muuttanut nimensä. Orkesterin hallitus päätti viime viikolla kokouksessaan, että nimi vaihdetaan Uudeksi Puhallinorkesteriksi. Orkesteri käyttää edelleen lyhennettä UPO ja sen taustaorganisaationa toimii Utajärven Musiikkiyhdistys.

UPO on Oulujokilaaksossa toimiva puhallinorkesteri, jossa soittaa noin 30 eri-ikäistä puhallinmusiikin harrastajaa Oulun ympäristökunnista. Kymmenen vuotta orkesteria johtanut kapellimestari Petri Aho sanoo, että nimenvaihdos oli perusteltua myös siksi, että orkesterissa soittaa enää pari utajärvistä puhaltajaa. Suurin osa soittajista tulee Oulusta ja Muhokselta, ja lisäksi Limingasta, Tyrnävältä, Kempeleestä ja Vaalasta. Orkesteri tekee tiivistä yhteistyötä myös Raahen ja Kajaanin puhallinorkesterin kanssa.

– Luulen, että orkesterin taustayhteisössä on todettu, ettei tällainen orkesteri voi olla paikkakuntaan sidottua. Nykyisin meistä tiedetään paljon enemmän muualla kuin Utajärvellä. Emme voi myöskään olla apurahojen suhteen yhden kunnan varassa varsinkin, kun pienikin avustus velvoittaa orkesterilta paljon esiintymistä.

Orkesteri perustettiin vuonna 1973 Utajärven Nuorisopuhallinorkesterin nimellä. Soittajakunnan varttuessa käytettiin välillä nimenä Utajärven entisten nuorten puhallinorkesteria, kunnes nimi virallisesti muutettiin muotoon Utajärven Puhallinorkesteri. Orkesterin taustaorganisaationa toimivan Utajärven Musiikkiyhdistyksen puheenjohtajanaan Sirkka Kangaspuoskari.

Petri Aho kertoo, että ohjelmisto on viime vuosina muuttunut hyvin monipuoliseksi.

– Puhallinmusiikki ei ole vain klassista tai kirkkomusiikkia, vaan orkesteri tekee paljon myös viihdekonsertteja erilaisilla kokoonpanoilla.

Lisäksi UPO keikkailee lukuisia yksityistilaisuuksia kesän aikana.

Orkesterin harjoitukset järjestetään keskiviikkoisin Muhoksella Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa. Mukaan otetaan myös uusia soittajia.

Erillisiä soittokokeita ei järjestetä, mutta nuotinlukutaito olisi suositeltavaa.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset