Myös Pelakuun muistiyksikkö kokee muutoksia. Sen kuusi asukaspaikkaa siirtyvät asteittain Suopursuun. Pelakuun tiloja hyödynnetään vanhusten kotihoidolla tuetussa ryhmäasumisessa. Myös Pelakuun muistiyksikkö kokee muutoksia. Sen kuusi asukaspaikkaa siirtyvät asteittain Suopursuun. Pelakuun tiloja hyödynnetään vanhusten kotihoidolla tuetussa ryhmäasumisessa.

Vaalan hoivaosasto lakkautetaan vaiheittain

Vaalan kunnanhallitus esittää äänin 4-3

Marianne Ollikainen

Vaalan kunnanhallitus päätti tiistaina esittää valtuustolle terveyskeskuksen vuodeosaston hoivahoidon lakkauttamista vaiheittain luonnollisen poistuman kautta.

Esitys merkitsee sitä, että hoivahoidon paikoille ei otettaisi enää uusia asiakkaita ilman selkeitä lääketieteellisiä perusteita. Lisäksi Pelakuun kuusi asukaspaikkaa ja koko henkilöstö siirtyvät asteittain Suopursuun.

Pelakuun tiloja hyödynnetään kotihoidolla tuetussa ryhmäasumisessa. Suvannon ostopalvelut muuttuvat luonnollisen poistuman kautta vaiheittain palveluseteleiksi noin 7 hengelle.

Pitkään vellonut palvelurakennemuutos ratkesi kunnanhallituksessa vasta äänestyspäätöksellä. Tapio Huotarin esitys oli, ettei palvelurakennemuutosta aloiteta seuraavan vuoden sisällä ja palveluseteleiden käyttöönotosta tehdään erillinen päätös ensi vuonna. Esitystä kannattivat Aino Leinonen ja Kalle Moilanen.

Kunnanhallituksen enemmistö Esa Karjalainen, Tapani Karhu, Jenna Leinonen ja Hanna Karppinen kannattivat hoivaosaston vaiheittaista lakkauttamista.

Säästöjä alle 200 000 euroa

Vaalan vuodeosastolla on 12 hoivahoidon laitospaikkaa. Lisäksi vuodeosastolla on 15 akuuttihoidon paikkaa, joita lakkauttaminen ei koske.

Kunnanhallitukselle esitettiin aluksi kahta vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä olisi hoivahoitoon jätetty 7 paikkaa. Uusille asiakkaille tehtäisiin palvelutarpeen arviointi ja tarvittava hoito tarjotaan tehostetun kotihoidon ja kotisairaalatoiminnan avulla. Säästövaikutus olisi ollut 108 000 euroa vuodessa.

Toisessa vaihtoehdossa kaikki 12 hoivahoidon paikkaa lakkaavat luonnollisen poistuman kautta ja säästöt olisivat 390 000 euroa.

Vaiheittainen luonnollinen poistuma ja mahdollisuus hoivahoitoon lääketieteellisin perustein ovat käytännössä astetta lievempi vaihtoehto kuin palvelurakennemuutoksen kakkosvaihtoehto. Myös tätä kautta saatavat säästöt ovat pienemmät eli niiden arvioidaan jäävän ensi vuonna vajaaseen 200 000 euroon.

Oulunkaaren kuntayhtymän ilmoituksen mukaan tällä hetkellä Vaalan hoivaosastolla ei ole yhtään asiakasta lääketieteellisin perustein.

Vaalan kunnanvaltuusto päättää palvelurakennemuutoksesta torstaina 11.10.2018.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset