Muhoksen vesihuolto tekee Muhoksen Vesihuolto tekee Suviseurojen aikaan yhteistyötä seuraorganisaation ja naapurikuntien vesihuoltoyhtiöiden kanssa veden riittävyyden turvaamiseksi. Muhoksen vesihuolto tekee Muhoksen Vesihuolto tekee Suviseurojen aikaan yhteistyötä seuraorganisaation ja naapurikuntien vesihuoltoyhtiöiden kanssa veden riittävyyden turvaamiseksi.

Vedensaanti turvataan poikkeusjärjestelyillä Suviseurojen aikana

Jari Riekki

Muhoksella pidettävät Suviseurat vaativat melkoista infrastruktuurin rakentamista, jotta noin 80 000 seuravieraan tarpeet saadaan täytettyä.

Seura-alueella Matokorvessa kuluu vettä enimmillään 900 kuutiometriä päivässä, mikä tekee seuravierasta kohden noin ämpärillisen verran.

Muhoksen Vesihuollon toimitusjohtaja Esko Jouhten kertoo, että suurimmat kulutuspiikit seurojen aikaan ovat perjantaina ja lauantaina, jolloin vettä kuluu noin 900 kuutiota vuorokaudessa. Muina seurapäivinä varaudutaan noin 500 kuution kulutukseen.

Muhos pumppaa Suviseurojen aikana Hirsijärveltä 200 kuutiota normaalia enemmän, minkä mahdollistaa se, että toinen Hirsijärveltä käyttövetensä ottava kunta Tyrnävä pumppaa naapuriltaan Kempeleeltä saman verran Murron alueelle.

– Saamme lisäksi yhdysvesiputkien kautta Pikkaralan vesiosuuskunnalta lisävettä 100-200 kuutiota vuorokaudessa Viskaalin ja Päivärinteen alueille, sekä Utajärveltä noin 50 kuution verran päivässä, Jouhten kertoo.

Tärkeä lisäveden lähde Suviseurojen aikaan on Karho-ojalle rakennettu Muhoksen Vesihuollon uusi vedenottamo, joka otetaan käyttöön juuri Suviseurojen alla. Lisävedenottamo turvaa normaalioloissakin Muhoksen vedensaantia, niin ettei muhoslaisten vedensaanti ole vain Hirsijärveltä tulevan putken varassa.

Karho-ojalta pumpataan seurojen aikaan vettä noin 200 kuutiota päivässä ja jatkossa normaalikäytössä noin 10-20 kuutiota.

Jouhten summaa, ettei Muhoksen Vesihuolto pääse Suviseurojen vuoksi tienaamaan, mutta eipä tapahtuma myöskään rasita yhtiön taloutta.

Jouhten esittää muhoslaisille pyynnön, että suurimman kulutuksen aikaan ei esimerkiksi pestäisi autoja tai kasteltaisi nurmikoita, vaan jos mahdollista, siirrettäisiin näitä toimenpiteitä parilla päivällä.

– Muuten ei ole tarpeen säännöstellä vedenkulutusta. Onneksi ei ole mitään helteitä luvassa loppuviikolle, Jouhten toteaa.

Lisää Suviseura-asiaa torstain 27.6. Tervareitissä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset