Ensimmäisen vuoden aikana Veera-Maria Parkkila välillä mietti pitäisikö hänen sittenkin vaihtaa Utajärven lukio johonkin toiseen opiskelupaikkaan Ensimmäisen vuoden aikana Veera-Maria Parkkila välillä mietti pitäisikö hänen sittenkin vaihtaa Utajärven lukio johonkin toiseen opiskelupaikkaan, mutta kotiuduttuaan paremmin ajatukset ovat muuttuneet.

Veera-Maria tykkää Utajärven lukion yksilöllisestä opetuksesta

Jari Riekki

Jos Vihannin lukiota ei olisi viitisen vuotta sitten lakkautettu, saattaisi Utajärven lukiossa olla tällä hetkellä ainakin yksi opiskelija vähemmän.

Toista vuotta Utajärven lukiossa opiskeleva vihantilainen Veera-Maria Parkkila ei nimittäin halunnut mennä Raahen lukioon opiskelemaan. Jotenkin häntä kiinnosti mennä opiskelemaan jonnekin, jossa tutustuisi kokonaan uusiin ihmisiin.

– Sitten äiti näki Utajärven lukion mainosvideon ja alkoi yllyttää minua hakemaan sinne.

Paljon houkuttimia

Opiskelupaikan valinnassa Utajärven tarjoamat taloudelliset edut, kuten ilmaiset oppikirjat, kannettava tietokone, ilmaiset koulumatkat ja edullinen asunto painoivat vaakakupissa ratkaisevasti.

– Ilmaiset kirjat ovat hyvä asia. Jakson vaihtuessa muualla lukiota käyvät tuskailevat, että mistä he saisivat jonkin kurssikirjan. Minä vain käyn hakemassa kirjat opettajalta, Veera-Maria naurahtaa.

Veera-Maria myöntää, että ensimmäinen vuosi Utajärvellä oli vielä haastava, sillä hän ei vielä tuntenut opiskelukavereitaan, opiskelu lukiossa vaati paljon enemmän kuin yläkoulussa ja omillaan asuminenkin oli uutta. Hän mietti koko vuoden ajan paluuta kotiseudulleen ja kävikin melkein joka viikonloppu kotosalla 130 kilometrin päässä.

Mutta nyt toisen vuoden ollessa jo pitkällä on ääni kellossa muuttunut täysin. Nyt hän käy kotona ehkä joka toinen viikonloppu. Enää hän ei vaihtaisi lukiota, ei ainakaan Raaheen suureen kaupunkilukioon. Utajärven lukion parhaita puolia ovat opetusryhmien pienuus ja yksilöllinen opetus.

– Olen aina tykännyt siitä, että opettaja on läsnä ja häneltä voi kysyä. Pakollisilla kursseilla on enimmillään yli kaksikymmentä osallistujaa, mutta joillain valinnaisilla kursseilla vain muutamia.

Utajärven koulurakennus on Veera-Marian mukaan ihan viihtyisä, mutta lukion käytävät ovat liian kapeita ja kahviokin saisi olla suurempi.

Edullista opiskelua

Utajärven lukiossa opiskelee tällä hetkellä 66 opiskelijaa. Abeja on 15, kakkosia 22 ja ykkösiä 29 opiskelijaa. Veera-Marian luokkakavereista suurin osa on muualta kuin Utajärveltä.

Ilman kunnan päämäärätietoista panostusta ja markkinointia tällä vuosikymmenellä olisi Utajärven lukion kohtalo saattanut olla sama kuin Vihannin lakkautetun lukion. Noin kolmen tuhannen asukkaan Vihanti liitettiin Raaheen vuonna 2013.

Utajärven kunta tarjoaa lukion opiskelijoille edullista asumismahdollisuutta kunnan omistamissa vuokra-asunnoissa. Maksettavaksi jää 150 euron omavastuuosuus, mikä ei ole Putaalansaaren rivitalokaksiosta paljon.

Veera-Marian tähtäimessä on suorittaa ylioppilastutkinto kolmessa vuodessa ja lähteä sitten opiskelemaan joko luokan- tai aineopettajaksi. Tai miksei voisi suorittaa molemmat pätevyydet, sillä Utajärven koulun kaltaisia yhtenäiskouluja alkaa nykyisin olla yhä enemmän.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset