Eläinlääkäri Elina Moilanen tarkasti ylisiirtolaitteesta nostetut kalat. Jyrki Oikarinen siirtää terveen uroslohen vesitankkin odottamaan pääsyä takaisin Oulujokeen. Eläinlääkäri Elina Moilanen tarkasti ylisiirtolaitteesta nostetut kalat. Jyrki Oikarinen siirtää terveen uroslohen vesitankkin odottamaan pääsyä takaisin Oulujokeen.

Vesihomeiset kalat Ruokaviraston tautitarkkailuun

Arto Nenonen

Montan voimalaitoksen kalojen ylisiirtolaitteen kauden viides ja toiseksi viimeinen nostokerta tuotti pelkkiä uroslohia.

Seitsemästä kalasta viisi vapautettiin takaisin Oulujokeen. Ylisiirtoja tehdään vain silloin, kun siirrettävänä on sekä naaraita että uroksia.

Kaksi vesihomeesta kärsivää lohta siirrettiin laitteen säilytysaltaaseen odottamaan toimitusta Ruokaviraston tautitarkkailuun.

Vesihomeesta kärsivät kalat ovat herättäneet Muhoksella arveluja, että kalat olisivat vaurioituneet ylisiirtolaitteessa. Tästä ei kuitenkaan ole Montan Lohi Oy:n toimitusjohtajan Jyrki Oikarisen mukaan kysymys.

– Merikosken kalatiestä nousseilla kaloilla on havaittu vesihometta, Oikarinen kertoo.

Vesihomeella tarkoitetaan sekä viljellyllä että luonnonkaloilla esiintyvää oireyhtymää, jossa kalan ihoon on tarttunut vesihomeeksi kutsuttu leväsieni.

Lue koko juttu Tervareitistä 15.10.2020.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset