Synnyinkuntaan muuttaminen houkuttaa Janne Nissistä ja hänen perhettään. GeoHouse Älykylä voisi olla yksi vaihtoehto. Synnyinkuntaan muuttaminen houkuttaa Janne Nissistä ja hänen perhettään. GeoHouse Älykylä voisi olla yksi vaihtoehto.

Vilkasta visiontia GeoHouse Älykylästä

Jari Riekki

Utajärven piirrettiin maanantaina suuntaviivoja tulevaisuuden asumiselle, kun kunta järjesti koulun auditoriossa kaikille avoimen GeoHouse Älykylän visiointi-illan.

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen hehkutti, että viime viikolla lanseerattu yhteisöllisen ekologisen asumisen konsepti on herättänyt runsaasti kiinnostusta: kuntaan on ottanut yhteyttä jo seitsemän kiinnostunutta pariskuntaa.

Sormusen mukaan kiinnostuneet otetaan alusta alkaen mukaan Älykylän suunnitteluun, jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman paljon asukkaiden näköinen.

Etätyö houkuttaisi Älykylään

Kiinnostuneista kaksi pariskuntaa oli mukana Utajärvellä. Oulunsalossa nykyisin kahden lapsensa kanssa asuvat Janne ja Irina Nissinen ovat kiinnostuneet Geohouse Älykylästä, koska muutto synnyinkuntaan on houkutteleva vaihtoehto.

Nissiset osallistuivat koulun auditoriossa ryhmätyönä tehtyyn visiointiin siitä, millainen Utajärvelle tulevaisuudessa nouseva Älykylä voisi olla.

– Utajärvi olisi tuttu ja turvallinen vaihtoehto lapsiperheelle. Täällä olisi sukua ja muuta lähiverkostoa, mikä tekee arjesta helpompaa, Janne Nissinen perustelee.

Nissiset asuvat Oulunsalossa, jossa esimerkiksi lentoliikenteen meteli häiritsee joskus. Työpaikat Oulun keskustassa ovat hyvän matkan päässä.

Utajärvelle muutossa haaste olisi monta kertaa pitempi työmatka. Toisaalta Jannen metsästysmahdollisuudet kotiseudulla olisivat lähellä.

– Jos Älykylään halutaan nuoria, niin elämän siellä on oltava vaivatonta. Pitäisi olla mahdollisuudet etätyöhön, jotta ei tarvitsisi joka päivä Oulussa kulkea.

Ryhmärakentamisella säästöä

GeoHouse Älykylä on Arctic Smart Village Oy:n kehittelemä malli, josta on oltu kiinnostuneita myös Lapin kunnissa, mutta Utajärvi ehti ensimmäisenä tarttumaan tilaisuuteen.

Toimitusjohtaja Juri Laurila kertoo, että GeoHouse Älykylän sijaintia ei ole vielä päätetty, mutta etsinnässä on noin kymmenen hehtaarin alue, johon sovitettaisiin 25 talon yhteisö.

Laurila kertoo, että ryhmärakentamisella voitaisiin saada aikaan jopa 20 prosentin säästöä rakentamiskustannuksiin verrattuna normaaliin omakotirakentamiseen.

Asumisen lopullisiin kustannuksiin vaikuttaa myös se, kuinka suureen energiaomavaraisuuteen älykylä yltäisi. Parhaimmassa tapauksessa älykylä tuottaisi energiaa ulospäin myytäväksi.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset